CSI-RAMONA~BAB 35~

BAB 35

“Bagaimana pendapat mu, bang. Perlu atau tidak aku batalkan majlis mereka ini?” Haji Salleh merenung ke dalam anak mata abangnya, Haji Syakirin yang baru semalam sampai dari Sumatera. Berita kehilangan Kartini segera dikhabarkan. Masuk hari ini sudah hampir 2 minggu Kartini hilang.

“Bagaimana pendapatmu, Shamsul?” tanya Haji Syakirin kepada Shamsul pula. Sudah hilang senyum di bibir lelaki itu. Dahinya sentiasa berkerut memikirkan ke mana perginya Kartini. Janji sudah diikat, masakan Kartini lari mengikut lelaki lain. Sedangkan mereka sama-sama jatuh hati.

“Saya ikut sahaja mana yang Tok fikirkan baik untuk semua pihak,” jawab Shamsul dengan suara lemah dan perlahan. Haji Syakirin menepuk-nepuk bahunya memberi semangat. Shamsul cuba mengukir senyuman, mengambil hati bekas gurunya itu, merangkap bakal bapa saudara itu. Itupun jika ada jodohnya dengan Kartini.

‘Ya Allah!! Selamatkan lah dia Ya Allah!’ getus hati Shamsul.

“Undangannya udah disebar?” tanya Haji Syakirin. Haji Salleh mengangguk.

“Barang-barang kenduri juga ada yang sudah aku beli,” kata Haji Salleh. Haji Syakirin mengangguk kepala. Nampak jelas  dia sedang cuba membuat keputusan yang terbaik.

“Ya begini aja lah. Kau teruskan aja majlisnya. Jadi atau tidak ya kita serahkan pada Allah. Aku akan usahakan untuk mencari Kartini.” Kata Haji Syakirin sebagai pembuat keputusan akhir.

Haji Syakirin kemudiannya bangkit dengan pantas. Ditepuk sekali lagi bahu Shamsul kemudian mereka berdua sama-sama turun ke tanah dengan kain berikat di kepala. Ada parang tapik tersangkut di pinggang masing-masing. Langkah yang diatur kemas, kelihatan gagah dan penuh keyakinan.

Haji Salleh menghantar langkah keduanya dengan doa dipanjat ke hadrat ilahi. Semoga usaha mereka akan membuahkan hasil.

*****

Haji Syakirin menghentak-hentak tumitnya ke tanah. Pada waktu itu,  mereka berdua berada di belakang rumah Haji Salleh, lebih tepat lagi di kawasan Haji Salleh berkebun ubi kayu.  Serentak dengan hentakan tumit Haji Syakirin, sekawan burung terbang serentak dari pokok rambutan tidak jauh dari tempat mereka berdiri. Riuh sekejap kawasan belakang rumah itu dengan kicauan burung.

Shamsul mendongak memandang langit. Cuaca yang tadinya cukup redup bertukar mendung. Keadaan sekitar menjadi sedikit gelap. Tetapi dada langit cantik membiru. Shamsul agak tergamam dengan fenomena tersebut. Tangannya dicuit, Haji Syakirin membuat isyarat supaya fokus apa yang ada di depan mata sahaja. Shamsul akur.

“Tok masuk dahulu, kau tunggu saja di sini. Kalau Tok panggil, mulai dengan langkah kanan berselawat, biar tenggelam dalam selawatmu. Faham?” kata Haji Syakirin dengan nada lembut. Shamsul mengangguk kepala tanda faham.

Haji Syakirin kemudiannya melangkah ke depan dengan kaki kanannya, separuh badannya hilang. Diangkat sahaja kaki kiri, suasana sekitar terus menjadi hiruk pikuk. Dari jauh kedengaran suara ungka, kera dan lotong saling bertingkah. Pokok-pokok bergegar sehingga banyaknya daun kering gugur seolah-olah sedang musim luruh. Burung-burung berterbangan tanpa arah dengan kicauan yang membingitkan.

Haji Syakirin meneruskan langkah kirinya, tubuhnya lenyap. Hilang begitu sahaja. Shamsul masih tegak berdiri. Niatnya diperbetul, semangatnya diperkukuh. Dia mahu bersedia jika dipanggil oleh Haji Syakirin nanti.

Lima minit berlalu, seseorang menepuk bahunya. Shamsul menoleh. Kelihatan Haji Syakirin berdiri tegak di belakangnya. Shamsul agak terkejut kerana dia menjangka Haji Syakirin akan muncul dari tempat dia hilang tadi. Orang tua itu senyum sahaja sambil mengajak Shamsul pulang.

“Bagaimana tadi Tok?” Shamsul tidak boleh bersabar. Satu soalan segera diajukan.

“Kartini masih hidup, tetapi kita mesti pantas. Sudah di ambang benar anak itu,” jawab Haji Syakirin dengan nada kesal. Persoalan di benak Shamsul semakin banyak. Kalau boleh mahu dipaksa orang tua itu.

“Kamu kenal Ramona?” tanya Haji Syakirin.

Shamsul pantas menggeleng. Nama itu seperti pernah didengar, tetapi dia tidak kenal siapa Ramona. Haji Syakirin terangguk-angguk. Dia mengajak Shamsul pulang sementelah hari sudah mahu menjelang senja.

*****

BAB 28

Pulang sahaja dari surau, Haji Syakirin bertanya lagi tentang Ramona. Shamsul cuba memerah ingatannya kerana dia yakin benar, nama itu bukan asing padanya. Tetapi lagi cuba diingat lagi sakit kepalanya dirasakan. Ada dia memberitahu kepada Haji Syakirin bahawa nama Ramona itu seperti penah didengar, tetapi bila cuba diingati, hilang bagai asap dibawa angin.

Sampai sahaja di rumah, Hajah Salmah sudah siap sedia menyediakan hidangan makan malam. Haji Syakirin mengucap syukur, begitu juga Haji Salleh dan Shamsul. Usai makan, Hajah Salmah duduk bersimpuh mahu mendengar pendapat dari abang iparnya itu.

Haji Syakirin menepuk paha Shamsul. Dia membuat isyarat bertanya sama ada sudah boleh mengingat atau belum. Shamsul menjawab dengan gelengan. Wajahnya sugul.

“Berselawat. Adapun dengan berselawat itu, Rasulullah bersabda, Apabila kalian lupa sesuatu maka berselawatlah atasku nescaya kalian akan mengingatnya insya Alla Taala.” Haji Syakirin memulakan bicara. Shamsul segera berselawat di dalam hati.

“Namun, hadis ini sangat lemah sifatnya. Tetapi tidak ada salahnya jika kita perbanyakkan selawat. Bisa-bisa diberi syafaat oleh baginda,” Haji Syakirin mengukir senyum.

Haji Syakirin membaca sepotong ayat lalu diajarkan kepada Shamsul.

وَلَا تَقُولَنَّ لِشَيْءٍ إِنِّي فَاعِلٌ ذَلِكَ غَدًا إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُ وَاذْكُرْ رَبَّكَ إِذَا نَسِيتَ وَقُلْ عَسَى أَنْ يَهْدِيَنِ رَبِّي لِأَقْرَبَ مِنْ هَذَا رَشَدًا

“Dan jangan sekali-kali kamu mengatakan terhadap sesuatu: “Sesungguhnya aku akan mengerjakan itu besok pagi, kecuali (dengan menyebut): “Insya-Allah”. Dan ingatlah kepada Tuhanmu jika kamu lupa dan katakanlah: “Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepada yang lebih dekat kebenarannya daripada ini”.” (QS. Al-Kahfi: 23-24)

Usai mengajar Shamsul untuk menghafal ayat tersebut, Haji Syakirin memandang lembut ke wajah adiknya, Haji Salleh. Dia turut melabuh pandang ke wajah Hajah Salmah, adik iparnya yang baru pulih dari lemah semangat semenjak kehilangan Kartini. Tanpa disedari sesiapa, dia meniup lembut ditujukan ke ubun-ubun kepala Hajah Salmah, dengan doa semoga wanita itu kekal cekal hatinya.

“Si Tini…ya masih hidup. Tapi itulah keadaannya persis mayat saja. Aku bisa melihatnya tetapi ilmu kurungannya itu hebat. Pasti tidak sehebat ilmu Allah S.W.T, tetapi aku ngak bisa memperlaku seorang diri,” terang Haji Syakirin dengan bahasa yang teratur sekali.

Haji Salleh dan Hajah Salmah mengucap syukur ke hadrat ilahi. Senyuman terukir di wajah masing-masing. Haji Syakirin turut sama melebar senyum.

“Tok,” Shamsul tiba-tiba bersuara. Tiga pasang mata langsung tertumpu kepadanya.

“Beberapa bulan lepas, pemuda-pemuda di kampung saya mati dibaham harimau. Itu pendapat polis dan juga rata-rata orang kampung sendiri. Seorang pemuda lain meracau-racau, menyebut-nyebut nama cucu ketua kampung,” Shamsul memulakan cerita. Matanya terpejam-pejam cuba mengingat. Mereka yang lain mendengar dengan teliti cerita pemuda itu.

“Rahim ni kami anggap sudah mereng kerana butir bicaranya itu sama sekali sudah tidak jelas. Boleh kalau Tok gambarkan wajah Ramona itu Tok?” minta Shamsul sopan. Haji Syakirin memperkemas silanya.

“ Gadis itu cantik. Mukanya bujur sirih, matanya bulat bundar, hidung terpacak mancung, rambutnya itu mengurai panjang, ada satu tahi lalat di alis matanya,” perjelas Haji Syakirin. Degup jantung Shamsul menjadi kencang, seperti mahu meletup di dalam tulang rusuknya.

Shamsul memperincikan lagi wajah Haslina, dan butiran yang diberinya Haji Syakirin mengiakan. Shamsul menelan air liur. Haslina itu Ramona? Jadinya apa yang Rahim karutkan dahulu itu benar? Bahawasanya cucu Tok Anjang itu hantu?

Shamsul cepat-cepat membuka cerita. Apa yang telah berlaku di kampungnya. Bagaimana mereka menemukan mayat-mayat hancur dan juga mayat Rahmat yang ditebuk di perut, yang terburai segala isi perut. Bagaimana Malim mengutip cebisan-cebisan organ dalaman Rahmat yang tercarik-carik seperti daging direbus empuk lalu dicarik-carik mahu dibuat serunding.

Haji Syakirin hanya mendengar dengan teliti manakala Haji Salleh dan Hajah Salmah tidak putus-putus beristighfar. Malam sudah lewat, sudah menghampiri jam 11 malam. Burung hantu mula sampuk menyampuk. Mereka berempat masih lagi duduk bersila di beranda rumah sambil mendengar cerita Shamsul.

“Kamu kenal keluarganya?” tanya Haji Salleh. Shamsul pantas mengangguk.

Belum sempat Shamsul membuka mulut mahu menjawab, Haji Syakirin mengangkat tangan kanannya, mereka semua menikus dan bersiap siaga. Haji Salleh menguit lengan isterinya, menyuruh Hajah Salmah supaya masuk ke dalam dengan mengengsot. Hajah Salmah laju menggeleng kepala, lengan Haji Salleh dipeluk erat.

Di tepi rumah Haji Salleh, ada sebatang pokok kelapa yang menjulang tinggi. Berjarak lebih kurang 30 langkah dari tiang tepi rumah. Masing-masing perasan ada sesuatu yang sedang bersandar atau berdiri di tepi batang pokok kepala itu. Besar tubuhnya, tidak kelihatan kepalanya.

Terkumat-kamit mulut Haji Syakirin membaca sesuatu, jelasnya dia sedang membaca surah al-Baqarah sambil tangan dinaikkan tinggi di udara. Seiring dengan bacaannya yang semakin kuat semakin tinggi tangannya dan akhirnya, lantai rumah bergegar ditepuk oleh lelaki berilmu itu.

Ada sesuatu yang jatuh terperosok di halaman rumah melanggar anak pokok pisang yang baru tumbuh separas pinggang. Putus dua anak pokok pisang itu jadinya. Tetapi apa yang melanggar, tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Tak!!!

Tiang beranda bergegar seperti ada kayu besar yang dipukul di situ. Bumbung rumah Haji Salleh juga turut bergegar. Hajah Salmah sudah mula mahu mengongoi ketakutan tetapi ditenangkan oleh Haji Salleh. Shamsul pula mengambil tempat di sisi kanan Haji Syakirin, dia turut melagukan surah al-Baqarah dengan lancar dan tenang.

Angin bertiup kencang, geseran pelepah-pelepah pokok kelapa mewujudkan keadaan yang seram dan menakutkan. Tiang rumah diketuk-ketuk lagi. Kali ini semakin kuat dan laju. Sekejap tiang di sebelah kanan, sekejap di sebelah kiri dan sekejap bumbung rumah dihentak-hentak.

Haji Syakirin sudah bangun mempersiap kuda-kuda mahu berpencak. Bunga dibuka, kuda-kuda diperkukuh. Haji Syakirin berpencak seperti sedang berlawan dengan penjahat halimunan. Yang kedengaran hanyalah bunyi hempasan benda berat di dinding dan lantai rumah. Angin masih lagi menderu-deru. Bacaan Shamsul mujur tidak terganggu, dia khusyuk sehingga dia boleh nampak dirinya yang sedang bersila, Haji Salleh dan Hajah Salmah yang sedang merapat antara satu sama lain, juga Haji Syakirin yang sedang berpencak dengan sesuatu yang jangankan mahu merenung, jika boleh tidak mahu terlihat kelibatnya langsung.

Makhluk itu bertanduk dua, matanya merah menyala. Taringnya panjang, tubuhnya hitam besar. Sekali pandang, makhluk itu tidak la huduh seperti hantu-hantu yang diceritakan orang, dengan daging muka yang sopak di sini sana. Mata yang tersembul atau lidah yang terjelir. Tetapi aura makhluk itu, auranya boleh menundukkan manusia. Auranya boleh mematikan hati manusia. Sesiapa yang merenung merah matanya, seperti sedang melihat api yang marak menyala, membakar tidak henti-henti.

“Jangan masuk campur urusan aku!!” suara makhluk itu jauh ke dalam. Jauh ke dalam tenggorok. Antara dengar dan tidak. Antara nyata atau khayalan. Tetapi ayat itu lah yang dijeritkan kepada Haji Syakirin yang tidak menjawab walau sepatah. Tetapi orang tua itu Shamsul pasti tidak berhenti berzikir, sebagaimana yang sedang dilakukannya waktu itu.

Makhluk bertanduk dua itu menjadi semakin marah. Dia menghentak kakinya  apabila Haji Syakirin menghentak kaki kanannya. Masing-masing melambung sehingga tubuh orang tua itu menghentak tiang rumah. Makhluk itu pula terpelanting ke pokok kelapa sehingga beberapa biji buah kelapa gugur serta-merta.

Shamsul membuka mata, dia tidak lagi nampak dirinya seperti tadi, tetapi dia nampak Haji Salleh yang bergegas mendapatkan abangnya yang tersandar di tepi beranda. Tercungap-cungap Haji Syakirin mahu mengambil nafas.

“Siapa nama datuk gadis itu?” tanya Haji Syakirin dengan nafas yang kuat.

“Tok Anjang, Anjang Halim.” Jawab Shamsul laju.

“Bawa Tok ke rumahnya esok pagi,” kata Haji Syakirin sebelum dia dipimpin masuk oleh adiknya, Haji Salleh. Shamsul mengangguk. Dia bersandar di dinding memerhati gelap malam. Dari ekor matanya, dia dapat melihat susuk tubuh itu masih ada tercegat di tepi pokok kelapa. Dia membiarkan saja.

*****

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *